728x90 AdSpace

Latest News
Saturday, 22 August 2015

ඔබ දන්නවද වී වගාවට හානි කරන වල් ගොයම් ගැන......



-මෙම ගොයම් සියල්ල Oryza sativa විශේෂයටම අයත් වන බැවින් රූපිය,කායික, ව්‍යුහ විද්‍යාත්මක ලක්ෂණ සමාන බැවින් වර්ධක අවදියේදී ක්ෂේත්‍රදී වග වී වලින් වෙන්කර හඳුනා ගැනීම ඉතාමත් අපහසුය.

වග කරන වී (cultivated rice) පැල වලට අමතරව ගොයමේ දක්නට ලැබෙන වෙනත් ඕනෑම හානිකර වී පැලයක් වල් ගොයම් පැලයකි.මෙහිදී වෙනත් වගා වී බීජ වග කරන ලද බීජ සමග මිශ්‍ර වී කුඹුරේ පැලවිය හැක.මෙම වී කලවම්,මිශ්‍ර වී ලෙස හඳුන්වයි.මෙම හානිය වනුයේ එම කන්නයට පමණි.නමුත් වල් ගොයම් මගින් වන හානිය දිර්ඝකාලිනය.

වල් ගොයම් (වී) යනු ,
වල් ගොයම් හානිකර ඇයි???????
-හානිය දීර්ඝ කලින්ය.කන්නයෙන් කන්නයට හානිදායක මට්ටම 10-100% විය හැක.වගා කරන වී අතර පරපරාගනය වීමේ හැකියාව වැඩි අතර අලුත් ජීව දර්ශ විශාල වශයෙන් ඇතිවේ.
-සීග්‍ර ව්‍යාප්තිය සුළඟින් සිදුවේ.ජලයෙන් ,වග කරන උපකරණ වලින්, බිත්තර වී මගින්,මිනිසුන් හා සතුන් මගින්ද පැතිරීම සිදුවේ.
-වැඩි තරගයකින් පොහොර, ජලය ,ආලෝකය ලබා ගෙන වගා ගොයමේ වර්ධනය බාල කරයි.
-ගොයම් පැළයක් වන නිසා වල නාශක වලින්ද පාලනය කල නොහෙක.
-වී කරලේ බීජ ඒකාකාරී ලෙස පරිනත නොවී විටින්විට මේරීම හා පසට බීජ වෙටීම නිසා අස්වනු නෙලා ගෙනීම අපහසුය.
-පසට වැටෙන බීජ වල ජීවය කාලය අවරුදු 3-5 ක් දක්වාඅ තිබිය හෙකි බෙවින් විටින් විට පැළ වීම සිදුවේ.
-බොහොඕ විට වගා ගොයමට වඩා උසින් සාරවත්ව වර්ධනය බෙවින් වගා ගොයමට වෙලදෙන රෝග හා පලිබෝධ හදුනා ගෙනීම හා පාලනය අපහසුය.
-වගා ගොයම් මත ඇද හෙලීම නිසා අස්වෙන්න නෙලීමද අසීරුය.
-නෙලා ගන්නා සුළු අස්වෙන්නේද ඉහල ගුනත්මයක් නැත.
වගා ගොයමේ ඇති වල් ගොයම් හඳුනා ගන්නේ කෙසේද?????
වල් ගොයම් වර්ධක අවදියේ අවසානයේ පහසුවෙන් හඳුනා ගත හැකිය.එනම්,,,,,,
-බොහෝවිට වගා ගොයමට වඩා උසින් වැඩිය.
-මල් පිපිම කලින් සිදුවේ. මෙම මල් පිපිම එකම කරලේ ඒකාකාර නොවේ.(මිශ්‍ර වී වලින් වෙන් කර හඳුනා ගත හැක.)
-පරිනත වන බීජ ඉක්මනින් බිම හැලීම සිදුවේ.

මේ පිලිබඳ වැඩි අවදානයකින් සිටින්නේනම් වර්ධක අවදියේදී වුවද හඳුනා ගත හැක.
බීජ පැළ අවදියේ හඳුනා ගැනීම,,,,
-බොහෝවිට බිජ පැලයේ පාදස්ථය රතු හෝ දම් පැහැයක් ගනී.
-බිජ පැලයේ කඳ සිහින් හා වෘත්තාකාරය.
-වර්ධන සිග්‍රතාව සාපෙක්ෂව වැඩිය.
-වගාව ආරම්බයේදී වගා ගොයමට වඩා උසින් අඩුව තිබී දින 10-12 කින් පසු ඉතා සීග්‍රයෙන් උසින් වැඩිවේ.
-පත්‍ර සංක්‍යාව සාපේක්ෂව අඩුය. සමහර බිජ පැල වල පත්‍ර සංක්‍යාව ඉතා වැඩිය.
පීදෙන අවදියේ හඳුනා ගැනීම,,,,,,
-වග වී වලට සාපේක්ෂව මල් පිපිම කලින් සිදුවේ.
-කරලේ මල් පිපිම ඒකාකාරී නොවේ
-පරිනත වන බිජ ඉක්මනින් බිම හැලෙන ස්වභාවයක් ගනී.
-කඳේ දම් පැහැය ඉත පැහැදිලිව පෙනේ
-වග ප්‍රභේදයට වඩා ඉක්මනින් පිදෙන නිසා කවලම් කරල් ලෙස පෙනේ.
-වග වී ප්‍රභේද අනුව වල වී වලද වයස වෙනස් වේ
-සාමාන්‍ය ගොයමට වැඩ උසින් වැඩිය
-ඇතැම් වර්ග වල නන්ඩුව සහිත බිජද පැවතිය හැක
-නන්ඩුවේ පැහැය රතු දුඹුරු ,කහ රන්වන් හෝ සුදු පැහැ ගනී.
-නන්ඩුවේ දිග 1-12cm දක්වා වෙනස් විය හැක
වල් ගොයම් පාලනය කල හැක්කේ කෙසේද ??????????????????
-බිම් සකස් කිරීමට පෙර පසුගිය කන්නයේ හානිය උපරිම නම් ඉපනැල්ල සහ පස මතුපිට ඇති බිජ පිළිස්සීම සිදුකල හැක.
-පැල වීමේ ශක්තිය ඇති බිජ හා දාවක කොටස් සියල්ල පැලවීමට ඉඩ හරිම.
-පැල වුන සියලු වල ගොයම් පැල බිම් සකස් කිරීම හෝ සියල්ල නසන වල නාශකයක් යොදා විනාශ කිරීම.
-ගහනය අධික නම් ඉහත ක්‍රමය කිහිප වරක් සිදු කරමින් පසෙන් පැලවීමේ ශක්තිය ඇති බිජ සියල්ල විනාශ කිරීම.
-කුඹුර අවට ඇති පරිසරය හොඳින් පිරිසිඳු කර සාර්ථකව බිම් සකස් කර හොඳින් කුඹුර මට්ටම් කිරීමෙන් අනතුරුව වහාම බෝගය ස්ථාපනය කල යුතුය.
-පිරිසිඳු බිත්තර වී බාවිතය අනිවාර්ය වේ.
-කුඹුරට සුදුසු බිජ ස්ථාපන ක්‍රමය තෝරාගත යුතුය.
1.පැල සිටුවීම
2.පැරශුට් ක්‍රමයට පැල විසි කිරම
3.බිජ වප්කරය මගින් පේලියට බිජ වැපිරීම
4.වතුරට වී වැපිරීම
-හඳුනා ගන්න ලද වගා ගොයමට වෙනස් සියලුම අනෙකුත් ගොයම් පැල ගැලව ඉවත් කිරීම.
-කඳ මුල රතු පැහැයක් ඇති ගොයම් පැල වග ගොයමට වෙනස් නම් ගැලව ඉවත් කිරීම.
-වග වී ප්‍රභේදයට වැඩ ඉක්මනින් පාදෙන ශාක ගැලව ඉවත් කිරීම.
-පරව දිග ශාක ඉවත් කිරීම
-ගැට වලින් මුල් ඇදුන ශාක ඉවත් කිරීම.
-පිදෙන වල වී කරල් වල බස්ටා වල නාශකය ආලේප කිරීම.
-බිජ හැලීමට පෙර වල් වී කරල් කපා ඉවත් කිරීම
-අස්වනු නෙලීමට යොදා ගන්න යන්ත්‍ර සුත්‍ර පිරිසිඳු කර භාවිත කිරීම.
උපුටා ගැනීම ,
වී පර්යේෂණ හා සංවර්ධන ආයතනය ,බතලගොඩ .

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 comments:

Post a Comment

Item Reviewed: ඔබ දන්නවද වී වගාවට හානි කරන වල් ගොයම් ගැන...... Rating: 5 Reviewed By: Unknown