මෙම ශාකයේ විශේෂත්වය නම් සෙ.මි. 75 සිට 150 ක් වූ කදෙහි අධික කටු පිහිටා තිබීම හේතුව නිසා කටු ලොවි වශයෙන් හැඳින්වීම කරති. උගුරැස්ස ගසේ ව්යාප්තිය මෙහි ඇති කුඩා බීජ මගින් සිදුවේ. මීටර් 8 - 9 පමණ උසට වැඩෙමින් ඔටුන්නක ස්වරූපයෙන් දර්ශණීය ලෙස වැඩී ඇත. ජනවාරි පෙබරවාරි සහ ජූලි අගෝස්තු කාලවලදී කොළ හැලී අලුතින් දළුලා මල් හට ගැනීම ආරම්භ කරනු ලබයි. එමගින් උගුරැස්ස ගෙඩි හට ගනියි.උගුරැස්ස ගෙඩිය ගෝලාකාර වන අතර ඉදුණු පසු රතුපාට වී දම්පාටින් යුක්ත වේ. මෙහි එක් ගෙඩියක කුඩා බීජ 45 ක් පමණ හටගන්නා අතර කෑමට පෙර කිසිවක් ඉවත් කිරීම අනවශ්ය වන අතර ගෙඩි කෙළින්ම ආහාරයට ගැනීමට හැකිවේ. ඇතැම් ගෙඩි ඉතා මිහිරි බවින් යුක්ත වන අතර සමහර ගෙඩි ඇඹුල් රසයෙන්ද යුක්ත වේ.ඉදුණු ගෙඩි පලතුරක් වශයෙන් කෑමට ගන්නා අතර ජෑම් සෑදීමට ගනු ලබයි. තවද යුෂ පානයක් වශයෙන් සාදා ගත හැකි අතර භික්ෂූන් වහන්සේලාට විකල්ප පානයක් වශයෙන් වැළඳීමට අෂ්ඨාවිධ පානයක් වශයෙන් පිළියෙල කරගත හැකිවේ.උගුරැස්ස පොතු සහ මුල් ඖෂධයක් ලෙස ප්රයෝජනයට ගන්නා අතර පොතු සහ මුල් වාත, මුත්රා දෝෂ සෙම රෝග සහ පිපාසය සංසිඳුවන අතර හෘදයට හිතකර වන අතර කැඩුණු ඇට සන්ධි කිරීම සඳහා වූ බෙහෙත් වට්ටෝරුවට මෙම පොතුද ගනුලැබේ. ස්වභාව ධර්මයා විසින් දායාද කරන ලද පරිසර හිතකාමී මෙම ශාකය කිසිදු කෘමිනාශක හෝ පෝර භාවිතයෙන් තොරව වගා කළ හැකිය. ජයසේන දෙදිවලගේ |
Wednesday 5 August 2015
- Blogger Comments
- Facebook Comments
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment