සාර්ථක වගාවක වර්ධනයක්වීම සඳහා ගැඹුර මීටර් 2 ක් වූ විහිදෙන සාරවත් පසක් තිබීම වැදගත් වේ. හොඳ ජල වහනයක් මීටර් 2 - 3 පිහිටි පොළොව යටින් තිබීම වැදගත් වන අතර, රතු පස හා පොඕසොලික් පස තිබෙන ප්රදේශවල පෙයාර්ස් වගාව පැතිර පවතී. පේළි අතර මීටර් 4 ක් ද, පේළිය තුළ (පැළ අතර) මීටර් 3 ක්ද පමණ තිබීම වැදගත් වේ. මේ අයුරින් කපා ගන්නා ලද වළවල් කාබනික පොහොර යොදා තිබීමෙන් පසු වර්ෂාවත් සමග සැප්තැම්බර් හා ඔක්තෝබර් පැළ සිටුවීමට සුදුසුම කාලය වේ. තවද අපේර්ල් හා මාර්තු මාසවල ද පැළ සිටවිය හැක. හෙක්ටයාර් එකක් සඳහා පැල 700 ක් පමණ අත්යවශ්ය වේ.පෙයාර්ස් පැළ සිටවීමට පෙර කොම්පොහොස්ට් පොහොර කිලො 8 - 10 ක් පමණ දැමිය යුතු අතර, රසායනික පොහොර මිශ්රණයෙන් ග්රෑම් 225 ක් දමා පස කලවම් කර සතියකට පසුුපැළ සිටවීම සුදුසු වේ. රසායනික පොහොර මාස 6 කට වරක් යෙදිය යුතුය. එමෙන්ම හොඳින් ශාකය සඳහා තෙතමනය අවශ්ය වේ.මෙහි දී වැදගත් වන කරුණු අතර මෙම ශාකයට වැළඳෙන රෝග පිළිබඳව අවබෝධයෙන් කටයුතු කළ යුතු වේ. එනම් කබළු රෝගය, රක්ත පටල රෝගය, කුඩිත්තා සහ පලතුරු මැස්සා මගින් පෙයාර්ස්වලට වැළඳෙන රෝග පීඩා වලින් ලංකාවේ පෙයාර්ස් සඳහා 1978 දී හමා ගිය සුළි සුළඟින් බෝ වූ වෙන්චුරියා නම් රෝගය ඉක්මනින් පැතිර යෑම නිසා පෙයාර්ස් වගාවට මහත් හානි සිදු වී ඇත. නුවරඑළිය සහ මහනුවර ප්රදේශවල අක්කර 200 - 300 අතර ප්රමාණයක් වගාකර තිබී ඇත.ඇපල්වල අඩංගු ඒ හා සමාන පෝෂ්ය පදාර්ථ පෙයාර්ස්වල ද ඇත. දළ වශයෙන් ජලය මි. ලී. 85 ක කැලරි මි. ලී. 56 පේරීටීන් මි. ලී. 0.2 ක් පමණ ද පිෂ්ටය 06 ක්ද කාබොහයිඩ්රේටි මි. ලී. 14 ක් පමණ ද විටමින් ඒ, 1.8 ක් ද විටමින් සී. මි. ලී. 16, කැල්සියම් මි. ලී. 0.9 පොස්පරස් මි. ලී. 1.2 ක් පමණ ද තිබේ. ජයසේන දෙදිවලගේ |
Wednesday, 5 August 2015
- Blogger Comments
- Facebook Comments
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment